Archiwum 27 lipca 2009


lip 27 2009 Gyuudon,Daigoku Imo???
Komentarze: 0

           DAIGAKU IMO

1 słodki ziemniak

1 łyżeczka sezamu

2 łyżki wody

5 łyżek cukru

1 łyżeczka sosu sojowego

olej do głębokiego smażenia

Myjesz ziemniaka,tniesz na ćwierć nie obierając ze skóry,i na małe kawałki.Moczysz w wodzie,żeby pozbyć się gorzkiego posmaku,osuszasz bardzo dokładnie i na kilka minut wkładasz do mikrofalówki.Powoli smażysz na głębokim oleju.Dajesz wodę,cukier i sos sojowy do garnka i podgrzewasz mieszając,kiedy zgęstnieje zdejmujesz z ognia.Ziemniaki usmażone dajesz do sosu,mieszasz i posypujesz sezamem.

 

   GYUUDON

100gr. wołowiny

jedna cebula

100 cm3 wywaru mięsnego

trochę zielonego groszku

Porcja gotowanego ryżu dla dwóch osób

przyprawy

dwie łyżki sosu sojowego

dwie łyżki mirin(słodka sake)

trochę oleju

 

Najpierw kroimy cebulę i wołowinę.Następnie wlewamy do garnka olej.Smażymy cebulę z wołowiną.Dodajemy do tego wywar i przyprawy.Gotujemy na średnim ogniu ok.5 min.Następnie wykładamy wszystko na ciepły ryż.Posypujemy też zielonym groszkiem.

              ITADAKIMASU!(smacznego! z jęz jap.,tak samo się czyta)

lip 27 2009 Witam!
Komentarze: 0

  Każdy wie dlaczego stworzyłam tego bloga.Widnieje to w jego opisie.

                                             REGULAMIN

                   KOMKI

X Nie spamujemy,

X Gdy nie jesteś fanem to nie komentujesz,

X Nie używamy przekleństw,

X Będę starała się oddać wszystkie komki na czas,

X Nie obrażamy mnie i bloga,

X Nie przedłużamy przesadnie słów,

X Nie reklamujemy inne strony,

 

I to wszystko...

 

Mam nadzieję,że mój blog się spodoba (prawie) każdemu i zapraszam do czytania!

 

Parę słów o mnie:

Nazywam się Karolina.Jestem (nie)zwykłą 13 lat.Interesuję się Mangą,Anime,Japonią,horrorami,pływaniem,czytaniem,zwierzętami.

A mój magiczny opis znajduję się na moim profilu:OSobie.pl(nick:Arisa001)

I już wytłumaczam,że konnnichiwa(czyt.koniczyła) to po japońsku cześć ;)