lip 27 2009

Gyuudon,Daigoku Imo???


Komentarze: 0

           DAIGAKU IMO

1 słodki ziemniak

1 łyżeczka sezamu

2 łyżki wody

5 łyżek cukru

1 łyżeczka sosu sojowego

olej do głębokiego smażenia

Myjesz ziemniaka,tniesz na ćwierć nie obierając ze skóry,i na małe kawałki.Moczysz w wodzie,żeby pozbyć się gorzkiego posmaku,osuszasz bardzo dokładnie i na kilka minut wkładasz do mikrofalówki.Powoli smażysz na głębokim oleju.Dajesz wodę,cukier i sos sojowy do garnka i podgrzewasz mieszając,kiedy zgęstnieje zdejmujesz z ognia.Ziemniaki usmażone dajesz do sosu,mieszasz i posypujesz sezamem.

 

   GYUUDON

100gr. wołowiny

jedna cebula

100 cm3 wywaru mięsnego

trochę zielonego groszku

Porcja gotowanego ryżu dla dwóch osób

przyprawy

dwie łyżki sosu sojowego

dwie łyżki mirin(słodka sake)

trochę oleju

 

Najpierw kroimy cebulę i wołowinę.Następnie wlewamy do garnka olej.Smażymy cebulę z wołowiną.Dodajemy do tego wywar i przyprawy.Gotujemy na średnim ogniu ok.5 min.Następnie wykładamy wszystko na ciepły ryż.Posypujemy też zielonym groszkiem.

              ITADAKIMASU!(smacznego! z jęz jap.,tak samo się czyta)

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz