Komentarze: 0
DAIGAKU IMO
1 słodki ziemniak
1 łyżeczka sezamu
2 łyżki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
olej do głębokiego smażenia
Myjesz ziemniaka,tniesz na ćwierć nie obierając ze skóry,i na małe kawałki.Moczysz w wodzie,żeby pozbyć się gorzkiego posmaku,osuszasz bardzo dokładnie i na kilka minut wkładasz do mikrofalówki.Powoli smażysz na głębokim oleju.Dajesz wodę,cukier i sos sojowy do garnka i podgrzewasz mieszając,kiedy zgęstnieje zdejmujesz z ognia.Ziemniaki usmażone dajesz do sosu,mieszasz i posypujesz sezamem.
GYUUDON
100gr. wołowiny
jedna cebula
100 cm3 wywaru mięsnego
trochę zielonego groszku
Porcja gotowanego ryżu dla dwóch osób
przyprawy
dwie łyżki sosu sojowego
dwie łyżki mirin(słodka sake)
trochę oleju
Najpierw kroimy cebulę i wołowinę.Następnie wlewamy do garnka olej.Smażymy cebulę z wołowiną.Dodajemy do tego wywar i przyprawy.Gotujemy na średnim ogniu ok.5 min.Następnie wykładamy wszystko na ciepły ryż.Posypujemy też zielonym groszkiem.
ITADAKIMASU!(smacznego! z jęz jap.,tak samo się czyta)